Deurne is altijd volop in beweging. Altijd al geweest. Al eeuwen lang beweegt de grond hier. Dit komt door de Peelrandbreuk die dwars door Deurne loopt.
Het land aan de ene kant van de breuk ligt hoger dan aan de andere kant. Hier in Deurne kun je dit hoogteverschil op enkele plaatsen goed zien. Het bijzondere aan de Peelrandbreuk is dat de hoge kant van de breuk nat is en de lage kant juist droog. Dat is anders dan je zou verwachten. Deze hoge natte gebieden heten wijstgronden. Tijdens de wandeling leer je alles over wijst, kastelen, watermolens en nog veel meer. Ga je mee?
Langs de Peelrandbreuk vind je veel kastelen. Deurne heeft er zelfs twee: het Groot en Klein Kasteel. Ze werden meer dan 500 jaar geleden gebouwd. Maar waarom staan ze juist hier? Dat heeft alles te maken met de Peelrandbreuk.
In de buurt van de breuk wordt grondwater voortdurend omhoog geduwd naar de oppervlakte. Daardoor hadden de kasteelheren altijd een volle slotgracht, die nieuwsgierige vijanden op afstand hield. Het Groot Kasteel was ooit een prachtig, indrukwekkend kasteel. Het kreeg flinke klappen toen Deurne aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd.
De Peelrandbreuk zorgt altijd voor stromend water. De breuk is een soort ondergrondse muur die het grondwater tegenhoudt.
Aan de hoge kant van de breuk, de horst, hoopt het water zich op en komt het naar boven, als een volle badkuip. Aan de andere kant, de slenk, zakt het water snel weg in de grond en is het veel droger. Deze watermolen in het riviertje de Vlier, die hier al bijna 400 jaar staat, profiteert hiervan. Het riviertje stroomt van de hoge, natte kant naar de lage, droge kant. Die constante stroom van hoog naar laag laat het rad van de oude watermolen draaien! Vroeger werd hier graan gemalen. Quizvraag! Hoe kun je aan de watermolen zien dat er in het water veel ijzer zit? Het antwoord volgt verderop in deze wandeling…
We zijn nu achter de watermolen. Hier, bij het bruggetje en de stuw, kruist het riviertje de Vlier de onzichtbare Peelrandbreuk.
Ooit begon de Vlier ten zuidoosten van Deurne in de waterige wildernis van de Peel, een uitgestrekt moerasgebied zo groot dat je er makkelijk in kon verdwalen. De Peelrandbreuk hielp dat moeras ontstaan.
Welkom op de Peelhorst! Hier sta je aan de hoge kant van de Peelrandbreuk.
Zie je die greppel naast je? De breuk werkt hier als een ondergrondse dam en houdt het grondwater tegen. Daardoor staat het water op de Peelhorst heel hoog, het bubbelt zelfs een beetje omhoog! Dat noemen we kwel. Kijk eens goed in de greppel. In de zomer groeit hij soms dicht, maar meestal kun je water zien staan. Als je geluk hebt zie je bruine roestvlekken, of misschien wel een blauw vliesje dat op een olievlek lijkt. Dit komt door een natuurlijke reactie van het ijzer in het water, met de lucht. In het voorjaar bloeien hier bijzondere plantjes die dol zijn op dit typische Peelrandbreukwater.
Wist je dat deze rij sierappelbomen de Peelrandbreuk volgt?
Het idee om de bomen te planten ontstond toen de gemeente hier een woonwijk wilde bouwen en ontdekte dat de Peelrandbreuk door dit gebied loopt. Er werd besloten om hier geen huizen te bouwen, maar een langgerekt park aan te leggen waar de breuk loopt. De 1 kilometer lange bomenrij vormt een mooie herinnering aan wat zich ondergronds afspeelt. In het voorjaar komen de bomen tot bloei. De bomen aan de ‘lage’ kant (slenk) krijgen paarse bloemen, die aan de ‘hoge’ kant (horst) witte. Een bloeiend bewijs van de breuk! Dan is het park op zijn mooist. En zie je de zuilen? Ze vertellen over geologische perioden. Kijk maar eens op Wikipedia. Wat zie je als je in een zuil kijkt?
De breuken onder de grond zijn nog altijd in beweging. Boven de grond merk je hier meestal niets van. Maar heel, heel soms laat de Peelrandbreuk de aarde eventjes schudden.
De laatste grote aardbeving vond plaats op 13 april 1992. Mensen in Deurne zeggen dat het voelde alsof er een grote, zware tank door de straat reed. Schilderijen vielen van de muur en er ontstonden scheuren in de muren van sommige huizen. Gelukkig raakte er niemand gewond.
Wist je dat je hier heel ver terug in de tijd kunt kijken? Vlakbij Deurne, bij Liessel, vonden ze iets ongelofelijks: miljoenen jaren oude botten van walvissen, haaientanden, en oeroude planten!
Kun je het je voorstellen? Dit gebied lag toen op de bodem van de zee! Deze fossielen zijn als tijdcapsules uit een wereld die we ons bijna niet kunnen voorstellen. Wil je ze in het echt zien? Ze zijn te bewonderen in Museum Klok & Peel in Asten.
Al in de 17e eeuw waren hier pottenbakkers actief. Zij legden een van de eerste waterleidingen aan om in droge zomers water vanaf de natte horst aan de ene kant van de Peelrandbreuk via zogenaamde kannenbuizen naar de droge kant te brengen.
Een kannenbuis is een buis gemaakt van gebakken klei. Deze buizen werden door de pottenbakkers zelf gemaakt. Bij opgravingen zijn veel overblijfselen van deze oude waterleidingen gevonden. Wist je trouwens dat de carnavalsvereniging van de Zeilberg De Pottenbakkers heet?
Geloof het of niet, maar de Maas, die nu zo’n 25 kilometer verderop stroomt, lag heel vroeger hier!
Een wilde rivier, dwars door dit landschap. Hoe weten we dat? In de grond vinden we grof zand en grind dat alleen een rivier als de Maas hierheen kan hebben gesleept. Wat is er dan gebeurd? Gigantische gletsjers en smeltwater in de ijstijden dwongen de Maas steeds een nieuw pad te zoeken. Maar ook onze Peelrandbreuk speelde een rol. Door bewegingen langs de breuk veranderde het land, waardoor de rivier steeds een beetje verder naar het oosten werd geduwd.
Je staat op de Kulertseweg, een historische route naar de Peel.
Voel je de weg omhoog lopen? Dat komt door de Peelrandbreuk die hier onderdoor gaat en voor een hoogteverschil zorgt. De bocht in de weg hielp paard en wagen vroeger de helling op, net als in de bergen.
Stel je eens voor: vlak hiernaast lag vroeger de Peel, een enorm moeras waar je bijna niet doorheen kwam.
Dit natte gebied ontstond dankzij de Peelrandbreuk, die het grondwater omhoog drukte. In de Tweede Wereldoorlog zag men hier een perfecte verdediging in. Ze bouwden er loopgraven en stevige betonnen schuilplekken, kazematten, om het gebied te beschermen. Het moeras als schild! Hoewel de linie niet standhield, vertelt het verhaal van de Peel-Raamstelling hoe de Peelrandbreuk niet alleen het landschap, maar ook de geschiedenis heeft gevormd.
Zie je dat kleine waterloopje hier onder de weg doorgaan? Dit is waar de Vlier vroeger liep.
Toen liep de rivier gewoon óver de weg. Dit was een zogeheten ‘voorde’, een doorwaadbare plek voor paard en wagen die van en naar het Peelmoerras gingen. Geen brug dus, maar ploeteren door het water!
Welkom in Het Riet! Je staat hier op de Peelhorst, de hoge kant van de Peelrandbreuk.
Dat betekent: hoog grondwater! Tot ongeveer 1800 was dit natte gebied woeste grond, eigenlijk nog deel van het uitgestrekte Peelmoeras. Rond 1800 begon de grote ontginning. Met hard werken maakten mensen van dit natte stukje Peel vruchtbare landbouwgrond.
Het riviertje de Vlier heeft een boeiende geschiedenis. Ooit begon het hoog op de Peelhorst, gevoed door het water dat de Peelrandbreuk daar omhoog duwt. Maar toen Het Riet werd ontgonnen, veranderden mensen de route. Ze groeven rechte stukken en de oorspronkelijke kronkels verdwenen. De Vlier krijgt nu een groot deel van zijn water van het Kanaal van Deurne! Bij droogte komt dat water soms zelfs uit de Maas. De Vlier is zo een mix geworden: deels natuurlijk Peelwater, deels water dat via kanalen reist.
Het riviertje de Vlier heeft een boeiende geschiedenis. Ooit begon het hoog op de Peelhorst, gevoed door het water dat de Peelrandbreuk daar omhoog duwt. Maar toen Het Riet werd ontgonnen, veranderden mensen de route. Ze groeven rechte stukken en de oorspronkelijke kronkels verdwenen. De Vlier krijgt nu een groot deel van zijn water van het Kanaal van Deurne! Bij droogte komt dat water soms zelfs uit de Maas. De Vlier is zo een mix geworden: deels natuurlijk Peelwater, deels water dat via kanalen reist.
Is het je al opgevallen dat het water een opvallende oranje-bruine kleur heeft? Dat is roest!
Hoe kan dat nou, vraag je je misschien af. Het water dat je hier ziet stromen zit vol mineralen en ijzer. Het heeft lange tijd diep onder de grond gereisd en grote afstanden afgelegd. Hier bij de Peelrandbreuk komt het omhoog. Zodra het in aanraking komt met zuurstof, gaat het ijzer in het water roesten en krijgt het water deze bijzondere kleur. Dit verschijnsel heet wijst en komt maar op een paar plekken in Europa voor.
Krijg je geen genoeg van de Peelrandbreuk? Of wil je zo'n kannenbuis met eigen ogen zien?
Bij Natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd, het startpunt van deze route, vind je een kleine tentoonstelling over de Peelrandbreuk. Je kunt er een film bekijken, en je kunt lakprofielen zien, die tonen hoe de Peelrandbreuk er onder de grond uitziet. Buiten geeft een waterpeilmeter de stand van het grondwater aan en kun je het Peelrandbreuk-spel “Wat hoor bij wat?” spelen. Dus hup, terug naar de start!
Je browser heeft geen toestemming om GPS te gebruiken en/of je exacte locatie te bepalen. Activeer deze instellingen en tik daarna op Check GPS om het opnieuw te proberen.
Een verborgen wereld vol geheimen wacht op je. Volg de gele route, luister aandachtig naar de verhalen en ontrafel de mysteries van Breukenland. Ben jij klaar voor het avontuur?
Je bent buiten het speelgebied. Loop een stukje terug of ga naar start. De app wordt dan vanzelf weer actief.
Gefeliciteerd, je hebt alle punten gevonden en de volle score behaald! Goed gedaan. Volg de gele lijn om terug te keren naar start. Wil je de verhalen thuis nog eens nalezen? Kijk dan op de pagina van deze route.